Raamontwerp

Individueel ontwerp met ramen

Waren ramen vroeger alleen gericht op technische prestatiekenmerken, tegenwoordig is ook het raamontwerp belangrijk. Bouwers en architecten maken steeds meer gebruik van de mogelijkheid om het architectonische effect van een gebouw specifiek te beïnvloeden door het gebruik van gekleurde kozijnen. Vooral PVC ramen bieden hun een groot aantal designmogelijkheden, bijvoorbeeld met gekleurde en decoratieve folies, elegante designoppervlakken of elegante aluminium afdekplaten.

Inhoudsopgave

  • Ramen bepalen het uiterlijk van elk gebouw
  • Het jonge verlangen naar kleur
  • Veel manieren om individueel ramen te ontwerpen

Ramen bepalen het uiterlijk van elk gebouw

Veel licht binnenlaten in de kamers en tegelijkertijd de warmte in het gebouw houden - dat waren vroeger de belangrijkste eisen voor het raam. Uiteraard moeten de ramen een harmonieuze totaalindruk ondersteunen wat betreft vorm, verhoudingen en plaatsing in de gevel. Maar het meeste potentieel van het raam als ontwerpelement bleef onbenut.

Dit gold met name voor het kleurontwerp van het raamprofiel. Het uiterlijk kon vaak worden afgeleid uit het materiaal van de raamprofielen alleen: Houten ramen hadden een transparante beschermlaag of waren dekkend zuiver wit geschilderd, aluminium ramen waren meestal geanodiseerd in donkere tinten en kunststof ramen waren meestal wit. Slechts enkele eigenaren van gebouwen wilden ramen in individuele kleuren of decors.

Het jonge verlangen naar kleur

Vandaag is het beeld veranderd. Dit wordt duidelijk zichtbaar wanneer men door een nieuwe woonwijk loopt: veel huizen hebben ramen en deuren die breken met het eens zo gebruikelijke kleurenschema. Soms worden zelfbewuste accenten gezet met gedurfde kleuren, soms brengen gedempte tinten een discrete elegantie over. Raamkozijnen met decors zijn ook erg populair. Tegenwoordig is het eenvoudig om een hoogwaardig PVC-U-raam een verbazingwekkend realistische houtlook te geven - inclusief nerven en houtporiën.

De nieuwe wens om ramen te ontwerpen is niet alleen zichtbaar in nieuwe gebouwen. Bij renovaties maken architecten ook steeds vaker van de gelegenheid gebruik om het uiterlijk van een gebouw te verbeteren met kleurrijk ontworpen ramen. De statistische cijfers over de ramenmarkt bevestigen deze indruk: momenteel heeft ongeveer elk tweede PVC raam dat door de raamhandel wordt geïnstalleerd een kleur- of decoratiefolie.

Vensterontwerp naar wens

Verscheidenheid met VEKA

Hoogwaardige kleur- en decoratiefolies, elegante aluminium afdekplaten of het fascinerende designoppervlak VEKA SPECTRAL: met PVC ramen van VEKA staan alle designmogelijkheden open!

VEKA SPECTRAL
© BORGMANN FOTOGRAFIE
Venster SOFTLINE 76 MD
Venster SOFTLINE 70
VEKA schuifdeuren
© BORGMANN FOTOGRAFIE

Veel manieren om individueel ramen te ontwerpen

De keuze aan vormgevingsmogelijkheden is bijzonder groot voor PVC-U ramen - en ook hier met VEKA als wereldwijd toonaangevende fabrikant van PVC-U raamprofielen. Met behulp van het uitgebreide VEKA-kleurenprogramma kunnen de verschillende ontwerpmethoden eenvoudig worden uitgelegd.

Overzicht van kleur- en decoratiefolies
Fascinerend ontwerpoppervlak

VEKA SPECTRAL

VEKA SPECTRAL heeft nieuwe normen gesteld op het gebied van raamdesign. De eigen ontwikkeling van VEKA heeft een bijzonder hoogwaardige uitstraling en een fascinerend, fluweelachtig gevoel: zelfs het aanraken ervan is een belevenis. Dankzij het uitvoerig geharde oppervlak is VEKA SPECTRAL bovendien slijtvast, gemakkelijk te reinigen en bestand tegen weersinvloeden en andere milieu-invloeden.

VEKA SPECTRAL is momenteel verkrijgbaar in 14 geselecteerde ultra-matte kleuren en houtdecors. Het assortiment wordt voortdurend uitgebreid.

Meer over VEKA SPECTRAL

Heb je nog vragen?

Heeft u vragen over het onderwerp "ramen en deuren", stuur ons dan gerust een e-mail. Of neem direct contact op met uw dichtstbijzijnde VEKA-partner - zij adviseren u graag in detail!