Verzorging en onderhoud

Reiniging en onderhoud

Ramen bevinden zich in een blootgestelde positie - letterlijk: naast wind en weer worden ze beïnvloed door een combinatie van verschillende milieu-invloeden, zoals roet en pollen, en zonlicht. PVC-ramen van hoge kwaliteit zijn bestand tegen deze invloeden, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen worden gereinigd. Soms is een beetje extra inspanning de moeite waard voor het behoud van het uitstekende uiterlijk en de goede werking op lange termijn. VEKAPRO reinigings- en onderhoudsproducten garanderen hier eersteklas resultaten.

Inhoudsopgave

  • Ramen verdienen enige aandacht
  • Het schoonmaken van ramen is zo gemakkelijk
  • Deze middelen zijn niet geschikt!
  • Behoud van uiterlijk en functie op lange termijn
  • VEKAPRO: Alleen het beste voor PVC ramen

Ramen verdienen enige aandacht

De essentiële functie van ramen is licht binnen te laten. Maar ze mogen niet veel anders binnenlaten - anders zouden de meubels in de woonkamer of de keukeninrichting permanent vrijgehouden moeten worden van dezelfde film die zich vormt op terrasmeubilair of auto's die voor het huis geparkeerd staan. Stof en roet, pollen, vogelpoep, honingdauw, andere plantaardige en dierlijke resten, luchtverontreinigende stoffen, UV-straling, neerslag en natuurlijk koude lucht: al deze ongewenste of zelfs schadelijke milieu-invloeden worden door moderne ramen betrouwbaar geweerd.

Tegelijkertijd vervullen ramen een esthetische functie. Ze moeten de gevel visueel versterken met hun kleur en vorm, en misschien zelfs een individueel tintje geven. Dat kan alleen als ze net zo mooi blijven als op de eerste dag, ongeacht alle omgevingsinvloeden. Kunststof ramen bieden het voordeel dat vuildeeltjes of schimmelsporen zich sowieso nauwelijks op het harde, gladde kozijnoppervlak kunnen nestelen - en dat zonder beschermende coating, zoals bijvoorbeeld bij houten ramen noodzakelijk is.

Het schoonmaken van ramen is zo gemakkelijk

Gelukkig is de belangrijkste onderhoudsmaatregel voor uw ramen ook de eenvoudigste: regelmatig schoonmaken. Alles wat je nodig hebt is een schone, zachte doek en wat lauw water om de raamprofielen af te vegen. Indien nodig kan ook een beetje neutraal reinigingsmiddel worden toegevoegd. In dat geval - of als de ruiten tegelijkertijd werden gereinigd - moet het kozijn opnieuw worden gespoeld met schoon water.

Zo wordt niet alleen het smetteloze uiterlijk van de ramen in een mum van tijd hersteld. Het voorkomt ook potentieel permanente veranderingen van het profieloppervlak, zoals die door bepaalde externe invloeden kunnen worden veroorzaakt. Daartoe behoren vooral zonnebrandcrème en minerale meststoffen: als dergelijke stoffen op de kozijnen van kunststof ramen terecht zijn gekomen, moeten de ramen uit voorzorg onmiddellijk worden gereinigd.

Schoonmaken van ramen

Deze middelen zijn niet geschikt!

Goed bedoeld is niet altijd goed gedaan. Dit geldt ook voor glazenwassen. Schuurpoeders, potreinigers of borstels zijn taboe bij het schoonmaken van ramen - ongeacht of het raamkozijn van kunststof, aluminium of hout is. Bovendien circuleren op internet twijfelachtige of zelfs schadelijke tips. Deze beginnen met het gebruik van huishoudelijke middelen zoals thee, ovenspray of tandpasta en breiden zich uit tot nagellakremover en andere oplosmiddelen of verdunners. Helaas kan de schade die door dergelijke ongeschikte methoden wordt veroorzaakt, pas na enige tijd duidelijk worden.

Voor langdurig mooie vinylramen moeten de volgende regels ter harte worden genomen:

  • Gebruik helder water en een zachte, schone doek
  • Gebruik alleen pH-neutrale reinigingsmiddelen of door de raamfabrikant aanbevolen reinigingsmiddelen
  • Gebruik geen agressieve middelen
  • Gebruik geen schurende schuursponzen, potreinigers enz
  • Gebruik geen stoomreiniger

Ramen onderhouden

Behoud van uiterlijk en functie op lange termijn

Af en toe moeten de ramen wat uitgebreider worden verzorgd en onderhouden. Dit duurt niet erg lang en is ook niet ingewikkeld - maar de ramen bedanken u voor hun mooie uiterlijk met een perfecte werking en gebruiksgemak.

Hardnekkig vuil, dat zich zelfs bij regelmatige reiniging op het raam kan ophopen, kan worden verwijderd met een intensief reinigingsmiddel. Bij de keuze van het middel is het essentieel de aanbevelingen van de raamfabrikant te volgen. Belangrijk: afhankelijk van het feit of het kozijn al dan niet met een gekleurde of decoratieve folie is bedekt, moeten verschillende middelen worden gebruikt. Ongefoliede raamprofielen kunnen vervolgens worden behandeld om ze extra te beschermen tegen weersinvloeden en hernieuwde vervuiling.

Wanneer de raamvleugel geopend is, kan de raamsponning tussen de vleugel en het kozijn gemakkelijk met een stofzuiger worden schoongemaakt om verontreinigingen zoals stof, plantendelen of dode insecten te verwijderen. Dit is een gelegenheid om de afvoeropeningen in het kozijn te controleren op continuïteit. Materiaal dat erin vastzit kan voorzichtig worden verwijderd met een dun houten stokje, bijvoorbeeld een tandenstoker.

Om tocht en water permanent buiten te houden, zijn de ramen voorzien van hoogwaardige, duurzame afdichtingen. Ze bevinden zich aan de sponningzijde van het kozijn en het raam, maar ook aan beide zijden van de beglazing. Het gebruik van speciale afdichtingsverzorging houdt deze afdichtingen soepel, zodat ze hun functie langdurig perfect kunnen vervullen. Tegelijkertijd wordt het uiterlijk van de dichting opgefrist.

Tenslotte verdient het metalen raambeslag op het kozijn en de vleugel een beetje onderhoud. Vooral de bewegende onderdelen van het beslag moeten minstens eenmaal per jaar worden behandeld met een zuur- en harsvrij vet of olie - een spuitolie die ook moeilijk bereikbare plaatsen bereikt, is hier bijzonder praktisch. Zo blijjft het raambeslag jarenlang soepel en betrouwbaar functioneren.

VEKAPRO

Alleen het beste voor PVC ramen

Om ervoor te zorgen dat hoogwaardige vinylramen net zo soepel en mooi blijven als op de eerste dag, worden de speciale reinigings- en onderhoudsproducten uit het VEKAPRO-assortiment aanbevolen. Zorgvuldig op elkaar afgestemd en ook verkrijgbaar als praktische sets, garanderen de producten perfecte resultaten voor alle raamverzorging.

Gedetailleerde informatie over het VEKAPRO zorgassortiment is te vinden op de website perfect-window .eu. .eu. perfect-window

VEKAPRO DailyClean
VEKAPRO XtraCare wit
VEKAPRO XtraCare kleur
VEKAPRO