Nieuwbouw in Münster

De levenskwaliteit bevorderen

Bekroonde woningbouw in Münster

Nieuwbouwwijk in het Südviertel wint staatsprijs NRW

De St. Sebastianuskerk in de zuidelijke wijk van Münster stamt uit het begin van de jaren zestig. In het ovale, nu ontheiligde gebouw is sinds 2013 een kinderdagverblijf gevestigd. In het kader van de verdere ontwikkeling van de wijk is de ontwikkeling van het omliggende terrein aanbesteed via een architectuur- en investeerderswedstrijd.

Het winnende ontwerp van de plaatselijke architecten Bolles+Wilson is een modern woonblok met in totaal 28 koop- en 25 huurappartementen en is gebaseerd op de opvallende vorm van het voormalige kerkgebouw. Het resultaat is een verfijnde en tegelijkertijd leefbare habitat, die overtuigt door zijn ontspannen gevelontwerp en verrassende materiaalkeuze. De structurele kwaliteit van de ruime, functionele plattegronden en het doordachte totaalconcept, dat gericht is op een rustige woonomgeving in het interieur van de wijk, werden in 2017 erkend met de NRW Staatsprijs voor Goed Bouwen.

Referentieblad

Referentieblad

Alle informatie over het project en de gebruikte producten compact in één PDF.

Referentieblad downloaden

Projectinformatie

Technisch detail

Functionaliteit en zuinigheid gecoördineerd

Het nieuwe gebouw van 3 tot 5 verdiepingen biedt 4.325 m² woonruimte voor 28 appartementen en 25 huurappartementen, waarvan een deel door de overheid is gesubsidieerd. De uitdaging voor architecten en planners was dan ook om economische efficiëntie en functionaliteit goed op elkaar af te stemmen.

Om de geplande geavanceerde architectuur voor gesubsidieerde woningen te kunnen uitvoeren, moesten materialen worden gekozen waarmee bijvoorbeeld ook de concave en convexe gebogen delen van het gebouw met eenvoudige middelen kunnen worden gebouwd. Samengestelde systemen voor externe thermische isolatie maken bijvoorbeeld de vorming van bochten mogelijk zonder extra bouwkundige inspanning. Het profielsysteem VEKA SOFTLINE 82 ondersteunt de vrijheid van vormgeving, omdat het zich met de beste eigenschappen en ideale rendabiliteit aanpast aan de eisen van het project. Daarom lag het voor de hand om naast de ramen en balkondeuren ook voor de vlakke toegangsdeuren VEKA kwaliteitsprofielen te gebruiken.

Nieuwbouw in Münster

Impressies

Witte pleisterflappen als lijsten voor de ramen
Open, lichte gevel ontworpen in pasteltinten
Verticaal geplaatste riemen
Winnaar van de staatsprijs NRW "Goed bouwen in door de overheid gesubsidieerde woningen