PVC-korrels

PVC maakt raamontwerp tastbaar

PVC-ramen bieden unieke mogelijkheden voor de architectuur. Zij danken hun prestaties en veelzijdigheid niet in de laatste plaats aan het materiaal PVC. Het polymeer is een van de eerste kunststoffen die ooit werden gebruikt, en door zijn gunstige eigenschappen is er nog steeds veel vraag naar, zelfs onder bouwheren. Dat komt omdat ramen en deuren van PVC-profielen relatief goedkoop zijn, ondanks hun uitstekende energie-efficiëntie en ontwerpmogelijkheden. De bijna volledige recycleerbaarheid is een extra pluspunt.

Inhoudsopgave

  • PVC: een natuurlijk bouwprincipe
  • Eigenschappen op maat: van korrel tot samenstelling
  • Verantwoordelijk: Sluiten van de materiaalkringloop

PVC: een natuurlijk bouwprincipe

Ramen en deuren van kunststof zijn al vele jaren onbetwistbaar favoriet op de markt: ongeveer 57% van alle geïnstalleerde elementen hebben kozijn- en vleugelprofielen van polyvinylchloride, kortweg PVC. Deze grote vraag is grotendeels te danken aan de bijzondere eigenschappen van het polymeermateriaal. Alleen zij maken de extrusie mogelijk van meerkamerprofielen met een sterk ontwikkelde geometrie die stabiliteit en uitstekende isolatiewaarden combineert. Dat onderhoudsvriendelijke PVC-ramen er tientallen jaren lang mooi uit blijven zien, is uiteindelijk ook te danken aan PVC.

Als polymeer maakt PVC gebruik van een constructieprincipe dat ook in de natuur voorkomt. Biologische polymeren zoals cellulose - gebruikt in de vorm van hout, papier of katoen - of natuurlijk rubber ontstaan door de koppeling van duizenden en duizenden identieke basisbouwstenen. Hierdoor krijgt het resulterende materiaal geheel nieuwe chemische en fysische eigenschappen. Dit is ook het geval met PVC: uit het gasvormige en uiterst reactieve monomeer vinylchloride ontstaat een polymere vaste stof die in alle opzichten robuust blijkt te zijn. De voordelen van dit materiaal werden voor het eerst erkend in 1912, ongeveer 80 jaar nadat het voor het eerst werd geproduceerd, en zijn vandaag de dag nog steeds overtuigend. Na polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) is polyvinylchloride wereldwijd een van de meest gevraagde kunststoffen.

PVC

Een veelzijdig materiaal

PVC wordt gebruikt in twee varianten: Terwijl zacht PVC onder meer wordt gebruikt voor medische producten, komt hard PVC voor in producten voor de bouwsector en vele andere industrieën.

PVC-scheepsbouw
PVC-scheepsbouw
PVC winkelinrichting
PVC-buizen

Eigenschappen op maat: van korrel tot samenstelling

Technisch gezien wordt tegenwoordig een onderscheid gemaakt tussen twee soorten PVC: Zacht PVC of PVC-P (week gemaakt) met een zeer hoog percentage weekmakers en hard PVC of PVC-U (niet week gemaakt). VEKA kwaliteitsprofielen zijn gemaakt van hard PVC en bevatten dus geen weekmakers. Om de reeds gunstige eigenschappen van het polymeer verder te optimaliseren, worden kleine hoeveelheden andere additieven in de geleverde PVC-korrels gemengd volgens een door VEKA ontwikkeld recept.

Alleen uit deze samenstelling worden de VEKA profielen met hun sterke wanden in klasse A kwaliteit geëxtrudeerd. Naast hun hoge mechanische sterkte, stijfheid en hardheid zijn ze slag- en kerfvast, slijtvast en, last but not least, fysiologisch ongevaarlijk. Essentieel voor een nauwkeurige productie volgens planningsspecificaties is de goede lasbaarheid, terwijl de hoge bestendigheid tegen UV-straling, vocht, chemische luchtverontreinigingen en andere milieu-invloeden zorgt voor een blijvend hoogwaardig uiterlijk. Alle relevante profieleigenschappen zijn onderworpen aan een kwaliteitscontrole volgens RAL-GZ 716/1, deel 1.

PVC als materiaal
PVC als materiaal

Procesveiligheid door nauwkeurig gecontroleerde eigenschappen

"Vormmassa volgens ISO 1163-PVC-U, EDLP, 082-25-T23".

Uitleg:
U = weekmakervrij

E = extrusiemengsel
D = poeder
L = licht- en weerstabilisator
P = slagvast

082 = Vicat verwekingstemperatuur in °C
25 = kerfslagsterkte in kJ/m²
T23 = elasticiteitsmodulus in 100 MPa

Verantwoordelijk: Sluiten van de materiaalkringloop

De buitengewone stabiliteit van PVC doet de vraag rijzen wat er na gebruik met oude kunststof ramen en deuren gebeurt. Aangezien de profielen niet of zeer langzaam biologisch afbreekbaar zijn, zouden zij permanent veel stortplaatsruimte in beslag nemen. In Duitsland en andere Europese landen is storten namelijk niet meer toegestaan. Veel te vaak gaan PVC-profielen daarom naar de afvalverbranding.

VEKA heeft al in 1993 aangetoond dat deze verwijdering in principe niet nodig is. Destijds nam de systeemaanbieder de eerste grote recyclagefabriek voor oude ramen en deuren, rolluiken en PVC-productieresten in Thüringen in gebruik. In een economisch en grondstofbesparend proces worden metalen, beglazing en rubberen afdichtingen eerst van de PVC-profielen gescheiden, zodat ze afzonderlijk kunnen worden gerecycleerd. De profielen worden vervolgens versnipperd tot pelletformaat en de pellets worden automatisch gesorteerd op kleur. Het resultaat is een effectief ongemengd PVC-recyclaat dat als compound rechtstreeks kan worden teruggevoerd naar de extrusie van nieuwe profielen: De materiaalcyclus is gesloten.