Wat is BIM?

Het digitale gebouwmodel

Building Information Modelling (BIM) is een planningsmethode in de bouwsector. Centraal staan digitale modellen die alle relevante project- en productspecifieke gegevens bevatten. Deze kunnen zonder verlies tussen alle deelnemers worden uitgewisseld. Aanvullende informatie, zoals kosten en planningsgegevens, kan ook in de 3D-modellen worden opgeslagen.

Mogelijkheden met BIM

Mogelijkheden BIM

De consequente toepassing van BIM kan de projectprocessen verbeteren en transparanter maken, inclusief de communicatie van alle betrokken partijen. Dit heeft een positief effect op de betrouwbaarheid van de planning en de kostenefficiëntie. Door gedetailleerde gegevens van alle producten in de planningssoftware te uploaden, kunnen stuklijsten en bouwspecificaties sneller worden uitgevoerd. De methode speelt ook een belangrijke rol tegen de achtergrond van duurzaam bouwen, aangezien BIM kan worden gebruikt om de hele levenscyclus van een gebouw - van technisch advies tot sloop - in kaart te brengen.

BIM bij VEKA

BIM bij VEKA

VEKA ondersteunt u als architect concreet bij het gebruik van BIM, bijvoorbeeld met een overeenkomstige interface in onze online planningstool WinDoPlan. In samenwerking met onze digitaliseringspartner DBS ontwikkelen wij voortdurend verdere praktische oplossingen voor digitale raamplanning en efficiënte samenwerking tussen alle projectpartners.

meer over WinDoPlan

Onze oplossingen

Momenteel is het al mogelijk om BIM-compatibele en gestandaardiseerde IFC-bestanden aan te maken in WinDoPlan, onze planningstool voor ramen en deuren. Dit combineert de voordelen van WinDoPlan en BIM en bijvoorbeeld de individuele U-waarde wordt rechtstreeks naar de BIM-software overgebracht.

Wij gaan echter nog een stap verder met onze plug-in oplossingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de configurator van WinDoPlan rechtstreeks in Revit en ArchiCAD te integreren, waardoor importprocessen overbodig worden. Ramen uit opgeslagen projecten kunnen ook gemakkelijk en snel in het gebouwmodel worden ingevoegd zonder verlies van informatie. Ook nabewerking, bijvoorbeeld om de grootte of de kleur van het ramen te veranderen, is mogelijk. Met behulp van de plug-in oplossingen worden ontwerp en functionaliteit op een ideale manier aan elkaar gekoppeld, aangezien de berekeningen van WinDoPlan met betrekking tot statica, U-waarde en geluid toegankelijk zijn en deze gegevens vervolgens automatisch naar het BIM-model worden overgebracht.