Smart Home

Smart Home - het object denkt met u mee

Na decennia lang bijna uitsluitend in grote functionele gebouwen te zijn gebruikt, doet gebouwautomatisering nu ook zijn intrede in de particuliere sector onder de noemer "smart home". Vooral in nieuwe gebouwen opent de architectuur fascinerende mogelijkheden voor nog meer gebruikerscomfort, veiligheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen en esthetische kwaliteit. In deze context komen ramen als belangrijke bouwelementen in beeld. Dit maakt het des te interessanter om de partners van VEKA al in een vroeg stadium als experts voor zowel ramen als voor het bijzonder veelzijdige TEXINO smart home systeem te betrekken.

Inhoudsopgave

  • Smart Home verovert de huizen
  • Het nieuwe gemak van domotica
  • Bouwstenen voor het denkend huis
  • Objectkwaliteit op een nieuw niveau
  • De raamfabrikanten als sterke partners

Smart Home verovert de huizen

De trend is sterk en zet door: Het aantal mensen in België en Luxemburg dat in hun huishouden een smart home-toepassing gebruikt, stijgt al jaren gestaag.

Het genoemde scala van toepassingen is breed. De meest voorkomende, met 29 %, zijn slimme verlichtingssystemen die via een smartphone-app verschillende verlichtingsscenario's kunnen implementeren, bijvoorbeeld voor een bioscoopavond thuis op de bank of een gesimuleerde zonsopgang als sfeervolle tegenhanger van de ochtendwekker. Maar ook de gebouwschil zelf wordt automatisch aangepast aan de omgevingsomstandigheden: 13% van alle respondenten verklaarde slimme rolluiken of zonweringen te gebruiken.

Diagram Percentage huishoudens met "slimme" apparaten 2018-2021, cf. grafiek Bitkom, beide delen

Het nieuwe gemak van domotica

Een blik op de lijst van "slimme" apparaten in de enquête geeft een idee van de vaagheid van de term smart home. Naast domoticatoepassingen in engere zin gaat het ook om slimme stofzuiger- en grasmaaierrobots, die eerder als geautomatiseerde huishoudelijke apparaten kunnen worden gecategoriseerd. Toch suggereert de sterke en robuuste trend dat domotica eindelijk zijn intrede heeft gedaan in particuliere woningen en appartementen.

Deze verandering kan worden toegeschreven aan de interactie van verschillende technische ontwikkelingen: Sterk geminiaturiseerde chips, zeer efficiënte radioprotocollen, handige cloud-toepassingen en, last but not least, de alomtegenwoordigheid van de smartphone hebben ertoe geleid dat het smart home-concept meer ingang heeft gevonden en dat eenvoudigere systemen zelfs door technische leken kunnen worden opgezet. Krachtige oplossingen met een groot aantal componenten vereisen echter nog steeds een professioneel ontwerp en uitvoering.

Voorbeeld met CO2-sensoren en raammotoren in verschillende kamers
Zelfs eenvoudige slimme thuissystemen kunnen aanzienlijke voordelen opleveren op het gebied van comfort en efficiëntie, in dit voorbeeld individuele controle van de luchtkwaliteit door de ramen te openen en tegelijkertijd de verwarming te regelen.

Bouwstenen voor het denkend huis

Als voorbeeld van een netwerksysteem zijn de prestaties van een slimme woning gebaseerd op slechts een paar verschillende basiscomponenten: sensoren, actuatoren, een communicatieknooppunt en een programmeerbare verwerkingseenheid. Die bevindt zich tegenwoordig meestal in de cloud die bij het systeem hoort.

Sensoren
De sensoren

Noteer de toestand van het gebouw en alle onderdelen

Voorbeelden:

  • CO-sensor2
  • Raam-/deurcontact
  • Temperatuursensor
  • Bewegingsdetector
  • Vochtigheidssensor
  • Rook/brandmelder
  • Helderheidssensor

Objectkwaliteit op een nieuw niveau

De term "smart home" wordt het best vertaald als "denkend huis". Een dergelijk huis is in staat om op een zinvolle manier op veranderingen te reageren. Maar dat is niet alles: de koppeling van verschillende componenten maakt het mogelijk om bij wijze van spreken met één druk op de knop omvangrijke veranderingen door te voeren - een voorbeeld hiervan zijn de in het begin genoemde verlichtingsscenario's, die de gelijktijdige regeling van meerdere lichtbronnen omvatten.

Voor architecten openen deze kenmerken nieuwe ontwerpmogelijkheden. Door een pand specifiek smart home-mogelijkheden te geven, kunnen zij in bepaalde mate inspelen op de eisen van toekomstige gebruikers. Dit geldt in de eerste plaats voor energie-efficiëntie, wooncomfort en veiligheid. Maar ook de esthetische vormgeving van het interieur kan duidelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door bedieningselementen voor verlichting, zonwering of verwarming op één plaats te combineren.

De raamfabrikanten als sterke partners

Als wereldmarktleider van kunststofprofielen voor ramen en deuren heeft VEKA de ontwikkeling van de gebouwautomatisering vanaf het begin begeleid. Onder het merk TEXINO heeft het bedrijf een compleet smart home systeem ontwikkeld dat hoge prestaties en flexibiliteit combineert met installatiegemak. Het Homematic IP-systeem van Europa's toonaangevende leverancier eQ-3 dient als basis.

Het platform is reeds gevestigd op de markt en omvat een groot aantal componenten, waaronder de bijbehorende communicatieprotocollen. Een bijzonder kenmerk is het hoge veiligheidsniveau: momenteel uniek op de markt, is de protocol-, IT- en gegevensbeveiliging van het systeem gecertificeerd door de VDE. De gegevensverwerking vindt uitsluitend plaats op servers in Duitsland; conclusies over de gebruikers worden door anonimisering uitgesloten.

Alle TEXINO producten zijn uitstekend geschikt voor gebruik met raam- en deursystemen van VEKA. De logische contactpersonen voor alle vragen over ontwerp en installatie zijn daarom de raamfabrikanten, de VEKA-partners. De systeemaanbieder zelf ondersteunt ook graag architecten bij de realisatie van hun projecten.

Het TEXINO smart home systeem wordt niet alleen gekenmerkt door een hoog veiligheidsniveau, maar ook door een ongecompliceerde installatie. Hij kan te allen tijde worden uitgebreid met extra functies en is compatibel met apparaten en diensten van andere fabrikanten, zoals de bekende spraakassistenten Amazon Alexa en Google Assistant.